Bank Żywności SOS Warszawa

Bank Żywności SOS Warszawa
  • Przekaż 1% dla Banku Żywności. Na godność.

    W Banku Żywności codziennie ładujemy kilkanaście samochodów i przekazujemy żywność dla potrzebujących. Chcemy, by żyli godnie i mieli co jeść. Żeby nie musieli wybierać: jedzenie czy czynsz i rachunki, bo taki wybór odbiera godność. W ciągu roku ponad 4 miliony kilogramów jedzenia trafia do ubogich.ki.

    Jak wykorzystamy 1%

    Dzięki Państwa 1% możemy bezpłatnie przekazać pełnowartościową żywność do osób potrzebujacych, których nie stać na zakup jedzenia. Z przekazanych produktów uda się wyczarować ponad 8 mln posiłków.

    • Obszar działalności:Działalność charytatywna
    • Obszar działania:województwo mazowieckie
    • KRS:0000029435
    • Konto:76 114 0 20 17 0 000 4102 103 0 63 57
    • Adres:ul. St. Bodycha 97, Reguły, 05-820 Piastów
    • WWW:bzsos.pl
    • E-mail:bzsos@bzsos.pl
    • Telefon:22 753 8500
  • Jedzenie,  by  przeżyć  przez  tydzień  czy  leki  na  serce?  Taki  wybór  odbiera  godność!

    Taki  wybór  jest  codziennością  dla  tysięcy  osób  –  nawet  w  Warszawie.

    Ułatwiamy te wybory. DAJEMY ŻYWNOŚĆ.

    Wyszukujemy rezerwy żywności produkowanej w nadmiarze, która zostałaby zutylizowana (zmarnowana)  i staramy się by trafiła zgodnie ze swoim przeznaczeniem – na stół, a nie na śmietnik.

    ŻYWNOŚĆ PRZEKAZUJĄ NAM:

    • Producenci, dystrybutorzy, hurtownicy,
    • Sieci handlowe
    • Rolnicy

    Są to produkty wycofane z obrotu handlowego ze względu na: krótki termin ważności lub nadwyżki produkcyjne.

    Żywność, która trafia do naszego magazynu jest to żywność dobra, pełnowartościowa, z krótkim terminem przydatności do spożycia (ale nie przeterminowana). Są to produkty nieuszkodzone, bez oznak zepsucia czy pleśni.

    Produkty, które odbieramy od firm, są to:

    • produkty wymagające warunków chłodniczych tj. mięso, wędliny, nabiał
    • produkty trwałe – suche
    • oraz warzywa, owoce.

    W ciągu roku trafia do nas nawet 4 mln kg jedzenia, co przekłada się na 8 mln posiłków dla potrzebujących.

    Bank Żywności SOS w Warszawie od 25 lat pomaga przywracać ludziom godność, przekazując żywność do 160 organizacji wspierających ludzi ubogich, niepełnosprawnych, bezdomnych, emerytów, samotne matki, których nie stać na zakup żywności i codziennie mierzą się z wyborami: jedzenie na miesiąc czy czynsz za mieszkanie.

    Dlatego codziennie z Banku wyjeżdża kilkanaście samochodów, dzięki czemu 56 tys. osób potrzebujących co miesiąc może otrzymać jedzenie.

    Potrzebujemy Twój 1%, by odebrać żywność i przekazać ją do potrzebujących. Ci ludzie czekają na Twoją pomoc. Możesz im zapewnić godne życie bez uczucia głodu.

    Dodatkowo na przełomie listopada i grudnia organizujemy Świąteczną Zbiórkę Żywności w największych marketach.

    Zebrana żywność jest sortowana w naszym magazynie, pakowana w paczki, a następnie trafia do osób w trudnej sytuacji życiowej i materialnej za pośrednictwem organizacji współpracujących z Bankiem Żywności.

    W ciągu 3 dni na Mazowszu, dzięki naszym wolontariuszom, zarówno uczniom jak i pracownikom firm, jesteśmy w stanie zebrać ponad 100 ton produktów z długim terminem ważności.

    Paczki z jedzeniem jeszcze przed świętami trafiają do potrzebujących. Z ofiarowanych produktów udaje się wyczarować kolację nawet na kilka dni.

    Angażujemy się w Światowy Dzień Żywności prowadząc edukację wśród dzieci i dorosłych o problemie marnowania jedzenia, jego przyczynach i skutkach: ekologicznych, ekonomicznych i społecznych.

     

    _

    Celami Fundacji jest inicjowanie, wspieranie i prowadzenie działalności społecznej zmierzającej do zmniejszenia obszarów niedożywienia najuboższych grup społecznych oraz niedopuszczenia do marnotrawstwa żywności:

    a) zorganizowanie systemu gromadzenia i dystrybucji niewykorzystanej żywności;

    b) pomoc żywnościowa dla osób i rodzin najuboższych, w szczególności w rejonach zagrożonych bezrobociem;

    c) wspieranie organizacji i instytucji zajmujących się w szczególności opieka nad dziećmi, młodzieżą, osobami niepełnosprawnymi, bezdomnymi, bezrobotnymi i innymi będącymi w trudnej sytuacji życiowej;

    d) promowanie w społeczeństwie, a w szczególności wśród młodzieży, postawy niedopuszczania do marnotrawstwa żywności;

    e) wypracowanie reguł współpracy z administracją rządową, samorządami terytorialnymi, organizacjami pozarządowymi i innymi osobami prawnymi w zakresie zapobiegania marnotrawstwu żywności.

    Zadania swoje Fundacja realizuje przez:

    a) wyszukiwanie rezerw żywności produkowanej w nadmiarze i marnotrawionej;

    b) gromadzenie żywności i jej rozdział między organizacje pozarządowe i inne instytucje prowadzące bezpośrednią pomoc potrzebującym;

    c) działalność edukacyjną, oświatowa i wydawniczą dotyczącą celów działania Fundacji;

    d) zakładanie placówek opiekuńczych i szkoleniowych pozwalających na realizację i popularyzacje celów Fundacji;

    e) współpracę z organizacjami pozarządowymi, organami administracji rządowej i samorządowej oraz innymi instytucjami działającymi na polu pomocy społecznej;

    f) udzielanie pomocy materialnej, szkoleniowej, organizacyjnej instytucjom prowadzącym działalność realizującą cele Fundacji;

    g) rozwijanie kontaktów z organizacjami, których cele nie są sprzeczne z celami Fundacji działającymi w Polsce i innych krajach;

    h) prowadzenie nieodpłatnej działalności pożytku publicznego w zakresie:

    1. gromadzenia żywności i jej rozdziału między organizacje pozarządowe i inne instytucje prowadzące bezpośrednią pomoc potrzebującym; współpracę z organizacjami pozarządowymi, organami administracji rządowej i samorządowej oraz innymi instytucjami działającymi na polu pomocy społecznej; udzielanie pomocy materialnej, szkoleniowej, organizacyjnej instytucjom prowadzącym działalność realizującą cele Fundacji;

    2. działalności edukacyjnej i oświatowej,

    3. działalności wydawniczej dotyczącą celów działania Fundacji;

     


Materiał promocyjny został sfinansowany ze środków finansowych
pochodzących z 1% podatku dochodowego od osób fizycznych.