Więcej o nas
Celem Federacji jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz niedożywieniu w Polsce poprzez działalność własną oraz wspierania członków Federacji - Banków Żywności.
Banki żywności realizują swoją misję poprzez:
- wyszukiwanie rezerw żywności produkowanej w nadmiarze,
- pozyskiwanie żywności o krótkich terminach przydatności do spożycia
- gromadzenie rezerw żywności i ich racjonalna dystrybucja,
- promowanie postaw przeciwdziałających utylizacji żywności lub jej marnotrawieniu.
Federacja udziela pomocy merytorycznej, organizacyjnej i finansowej sfederowanym w niej Bankom Żywności. Propaguje misję i etykę działania Banków Żywności za pomocą własnych publikacji. Organizuje profesjonalne przygotowanie personelu Banków, w tym szkolenie w zakresie bezpłatnego pozyskiwania żywności, jej magazynowania, transportu oraz racjonalnego rozdziału. Doradza, opracowuje ekspertyzy finansowo-prawne.
Aktualnie Federacja stawia sobie następujące zadania: uczestniczenie w ruchu na rzecz pobudzania wrażliwości społecznej oraz budowanie więzi solidarności z ludźmi pokrzywdzonymi przez los, będącymi w potrzebie; rozwijanie szczególnie skutecznej pomocy dla organizacji i placówek, których podopiecznymi są dzieci chore, niepełnosprawne oraz z najuboższych rodzin; tworzenie warunków do kooperacji z producentami i dystrybutorami żywności na bazie argumentacji ekonomicznej a nie tylko filantropijnej.
Banki żywności corocznie organizują i biorą udział w społecznych akcjach o charakterze filantropijnym, tj.: zbiorki żywności w supermarketach i sklepach, uczestnictwo w akcji "Dzielimy się tym co mamy", z której za wycieczki organizowane dla wiejskich dzieci banki żywności uzyskały setki ton ziemiopłodów; zbiórki żywności w szkołach połączone z akcją edukacyjną na rzecz pomocy ubogim.
Banki Żywności są aktualnie głównym partnerem społecznym Agencji Rynku Rolnego w realizacji Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD). W 2005 roku do magazynów Banków Żywności trafiło już ponad 40 tys. ton mleka, ryżu, mąki, makaronu i serów w ramach tego Programu. Banki Żywności pracowały nad jego wdrożeniem w Polsce, jeszcze na długo zanim staliśmy się członkiem UE.
Ponadto od 2 lat Banki Żywności współpracują z firmą Danone w ramach Programu Podziel się Posiłkiem. Zorganizowaliśmy dwukrotnie zbiórkę żywności Podziel się posiłkiem.
Banki żywności realizują swoją misję poprzez:
- wyszukiwanie rezerw żywności produkowanej w nadmiarze,
- pozyskiwanie żywności o krótkich terminach przydatności do spożycia
- gromadzenie rezerw żywności i ich racjonalna dystrybucja,
- promowanie postaw przeciwdziałających utylizacji żywności lub jej marnotrawieniu.
Federacja udziela pomocy merytorycznej, organizacyjnej i finansowej sfederowanym w niej Bankom Żywności. Propaguje misję i etykę działania Banków Żywności za pomocą własnych publikacji. Organizuje profesjonalne przygotowanie personelu Banków, w tym szkolenie w zakresie bezpłatnego pozyskiwania żywności, jej magazynowania, transportu oraz racjonalnego rozdziału. Doradza, opracowuje ekspertyzy finansowo-prawne.
Aktualnie Federacja stawia sobie następujące zadania: uczestniczenie w ruchu na rzecz pobudzania wrażliwości społecznej oraz budowanie więzi solidarności z ludźmi pokrzywdzonymi przez los, będącymi w potrzebie; rozwijanie szczególnie skutecznej pomocy dla organizacji i placówek, których podopiecznymi są dzieci chore, niepełnosprawne oraz z najuboższych rodzin; tworzenie warunków do kooperacji z producentami i dystrybutorami żywności na bazie argumentacji ekonomicznej a nie tylko filantropijnej.
Banki żywności corocznie organizują i biorą udział w społecznych akcjach o charakterze filantropijnym, tj.: zbiorki żywności w supermarketach i sklepach, uczestnictwo w akcji "Dzielimy się tym co mamy", z której za wycieczki organizowane dla wiejskich dzieci banki żywności uzyskały setki ton ziemiopłodów; zbiórki żywności w szkołach połączone z akcją edukacyjną na rzecz pomocy ubogim.
Banki Żywności są aktualnie głównym partnerem społecznym Agencji Rynku Rolnego w realizacji Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD). W 2005 roku do magazynów Banków Żywności trafiło już ponad 40 tys. ton mleka, ryżu, mąki, makaronu i serów w ramach tego Programu. Banki Żywności pracowały nad jego wdrożeniem w Polsce, jeszcze na długo zanim staliśmy się członkiem UE.
Ponadto od 2 lat Banki Żywności współpracują z firmą Danone w ramach Programu Podziel się Posiłkiem. Zorganizowaliśmy dwukrotnie zbiórkę żywności Podziel się posiłkiem.
Wesprzyj organizację pożytku publicznego dzieląc się swoim podatkiem. Pamiętaj, że przekazanie 1,5% PIT na wybrany przez Ciebie cel pozostaje bez wpływu na Twoje rozliczenie z urzędem skarbowym i nie pomniejsza należnego zwrotu nadpłaty. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat najważniejszych elementów z których się składa rozliczenie PIT 2023 takich jak PIT 11, PIT 37, PIT 28 lub ulga na dziecko - zachęcamy do zapoznania się z treściami na stronach naszego serwisu.
Formularze PIT
Pomoc
O firmie
Wynagrodzenie
Przychody
Popularne ulgi
Pomoc Techniczna
- 534 30 50 40
- pn-pt 9:00 – 12:00
- pomoc@pitax.pl
Krajowa Informacja Skarbowa
- 22 330 0 330
- pn-pt 8:00 – 18:00