Edukacja i integracja środowiska osób chorych na celiakię
Stowarzyszenie "Przekreślony Kłos" prowadzi działalność edukacyjną w zakresie diety bezglutenowej, żywności bezglutenowej i celiakii oraz organizuje imprezy integracyjne dla chorych.
Stowarzyszenie "Przekreślony Kłos" prowadzi działalność edukacyjną w zakresie diety bezglutenowej, żywności bezglutenowej i celiakii oraz organizuje imprezy integracyjne dla chorych.
Jak wykorzystamy 1,5%
Fundusze otrzymane w ramach 1% przeznaczymy na działalność edukacyjną w zakresie celiakii, diety bezglutenowej i żywności bezglutenowej oraz na integrację środowiska chorych na celiakię.
Fundusze otrzymane w ramach 1% przeznaczymy na działalność edukacyjną w zakresie celiakii, diety bezglutenowej i żywności bezglutenowej oraz na integrację środowiska chorych na celiakię.
Więcej o nas
Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos” jest kontynuatorem przeszło 30 – letniej działalności na rzecz chorych na celiakię prowadzonej przez TPD Koło Pomocy Dzieciom na Diecie Bezglutenowej w Bydgoszczy.
Stowarzyszenie jest organizacją non-profit opartą na pracy wolontariuszy i nie prowadzi działalności gospodarczej. Stowarzyszenie jest organizacją pożytku publicznego.
Stowarzyszenie działa na rzecz chorych na celiakię oraz inne schorzenia wymagające stosowania diety bezglutenowej, a jego głównym celem jest wyrównywanie startu i szans życiowych chorym na celiakię.
Działalność stowarzyszenia to między innymi:
- nieodpłatna i profesjonalna edukacja w zakresie diety bezglutenowej i celiakii,
- wydawanie poradników, książek, informatorów i broszur o celiakii o diecie bezglutenowej, w tym między innymi serii poradników „Celiakia. Dieta bezglutenowa. Wiedzieć więcej”,
- prowadzenie serwisów internetowych z informacjami o diecie bezglutenowej, żywności bezglutenowej i celiakii
- organizowanie różnych imprez i spotkań integracyjnych, kulturalnych i okolicznościowych.
Stowarzyszenie współpracuje:
- z administracją rządową i samorządową w celu poprawy jakości życia oraz rozwiązywania problemów z jakimi borykają się chorzy na celiakię z racji diety – między innymi dzięki naszym długoletnim staraniom został w Polsce wprowadzony urzędowy monitoring bezglutenowej żywności,
- z placówkami służby zdrowia w celu poprawy opieki zdrowotnej nad chorymi na celiakię oraz wspólnie ze środowiskiem naukowym realizujemy różne programy edukacyjne w zakresie celiakii i diety bezglutenowej – między innymi projekt oceny stanu odżywienia osób chorych na celiakię,
- z producentami żywności bezglutenowej, mobilizując ich do uruchamiania produkcji nowych wyrobów bezglutenowych.
Do ważniejszych działań edukacyjnych Stowarzyszenia zaliczają się:
- Akademia Zdrowia Celiaka
- Warsztaty Nauki Życia z Dietą Bezglutenową
- Akademia Kulinarna Celiaka
- Akademia Zdrowia Małego Celiaka
- Kolorowa Kuchnia Bezglutenowa
Wśród działań integracyjnych warto wymienić chociażby:
- Bezglutenowy Dzień Dziecka
- Bezglutenowe Mikołajki
oraz wspólne spotkania świąteczne.
Akademia Zdrowia Celiaka to adresowane do wszystkich chorych oraz rodziców dzieci chorych coroczne spotkania ze specjalistami w zakresie celiakii i diety bezglutenowej. Impreza ma miejsce na przełomie września i października, a obejmuje:
- wykłady specjalistów z zakresu celiakii, diety bezglutenowej i żywności,
- spotkania z producentami bezglutenowej żywności, którym towarzyszy degustacja i prezentacja bezglutenowej żywności,
- forum, w trakcie którego uczestnicy mogą zadawać pytania prelegentom.
Ta odbywająca się systematycznie impreza nastawiona jest głównie na aktualizowanie wiedzy chorych na celiakię, z zakresu choroby (w tym również chorób współistniejących z celiakią), diety bezglutenowej i żywności. Patrząc z punktu widzenia chorego stanowi ona niezbędne uzupełnienie jego wiedzy. Jedynym warunkiem udziału w imprezie jest wysłanie formularza zgłoszeniowego. Szczegółowe informacje odnośnie akademii wraz ze wzorem formularza można znaleźć na stronie www.dietabezglutenowa.pl.
Warsztaty Nauki Życia z Dietą Bezglutenową to odbywające się od kilkunastu lat i adresowane do chorych oraz rodziców dzieci chorych praktyczne warsztaty z zakresu przygotowywania bezglutenowych potraw oraz wypieków. Warsztaty prowadzone są przez praktyków, którzy są autorami wielu przepisów kulinarnych dla osób na diecie bezglutenowej.
Osoby uczestniczące w warsztatach oprócz praktycznej nauki z przyrządzania potraw i wypieków mogą zasięgnąć informacji nt. rynku bezglutenowej żywności oraz innych wskazówek dotyczących diety bezglutenowej, w tym indywidualnych porad dietetycznych.
Na warsztaty oraz indywidualne konsultacje obowiązują zapisy. Szczegółowe informacje można znaleźć na facebooku Stowarzyszenia.
Akademia Kulinarna Celiaka to odbywające się od kilku lat zaawansowane warsztaty kulinarne, które uczą przygotowywania wyszukanych potraw w bezglutenowej wersji. Warsztaty odbywają się w małych grupach i prowadzone są przez mistrzów kulinarnych - szefów kuchni najlepszych restauracji. W trakcie warsztatów każdy z uczestników samodzielnie (pod okiem mistrza kulinarnego) przygotowuje każdą potrawę od początku do samego końca.
Warsztaty otwarte są dla wszystkich osób wymagających stosowania diety bezglutenowej, a w przypadku dzieci i młodzieży - dla ich rodziców i opiekunów. Na zajęcia obowiązują zapisy - szczegółowe informacje można znaleźć na facebooku Stowarzyszenia.
Akademia Zdrowia Małego Celiaka to odbywające się od kilku lat – w okresie wakacji oraz w dni wolne od nauki szkolnej – specjalne zajęcia o tematyce celiakii i diety bezglutenowej adresowane do dzieci i młodzieży. W czasie zajęć, które mają zwykle formę zabawy uczestnicy dowiadują się:
- co to jest celiakia i jak się ją leczy oraz co się dzieje, gdy nie przestrzegamy diety bezglutenowej,
- co to jest gluten i dlaczego gluten dodawany jest do produktów spożywczych,
- jak rozpoznać produkty dozwolone, ryzykowne i zabronione w diecie bezglutenowej.
Na zajęcia obowiązują zapisy - szczegółowe informacje można znaleźć na facebooku Stowarzyszenia.
Kolorowa Kuchnia Bezglutenowa to odbywające się od kilku lat – w okresie wakacji oraz w dni wolne od nauki szkolnej – warsztaty kulinarne adresowane do dzieci i młodzieży. W ramach warsztatów uczestnicy w formie zabawy uczą się przygotowywania bezglutenowych posiłków. Dzięki warsztatom dzieci i młodzież zdobywają doświadczenie w pracach kuchennych oraz uczą się samodzielnie przygotowywać ulubione potrawy i wypieki, np. pizzę, gofry, ciasta i ciastka.
Bezglutenowy Dzień Dziecka i Bezglutenowe Mikołajki - to imprezy dla dzieci gwarantująca im dobrą zabawę w gronie rówieśników oraz bezglutenowy poczęstunek i upominki.
W celu zapoznania się ze szczegółowymi informacjami o działalności Stowarzyszenia zapraszamy na stronę internetową na Facebooka Stowarzyszenia www.facebook.com/przekreslonyklos/
Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos” jest kontynuatorem przeszło 30 – letniej działalności na rzecz chorych na celiakię prowadzonej przez TPD Koło Pomocy Dzieciom na Diecie Bezglutenowej w Bydgoszczy.
Stowarzyszenie jest organizacją non-profit opartą na pracy wolontariuszy i nie prowadzi działalności gospodarczej. Stowarzyszenie jest organizacją pożytku publicznego.
Stowarzyszenie działa na rzecz chorych na celiakię oraz inne schorzenia wymagające stosowania diety bezglutenowej, a jego głównym celem jest wyrównywanie startu i szans życiowych chorym na celiakię.
Działalność stowarzyszenia to między innymi:
- nieodpłatna i profesjonalna edukacja w zakresie diety bezglutenowej i celiakii,
- wydawanie poradników, książek, informatorów i broszur o celiakii o diecie bezglutenowej, w tym między innymi serii poradników „Celiakia. Dieta bezglutenowa. Wiedzieć więcej”,
- prowadzenie serwisów internetowych z informacjami o diecie bezglutenowej, żywności bezglutenowej i celiakii
- organizowanie różnych imprez i spotkań integracyjnych, kulturalnych i okolicznościowych.
Stowarzyszenie współpracuje:
- z administracją rządową i samorządową w celu poprawy jakości życia oraz rozwiązywania problemów z jakimi borykają się chorzy na celiakię z racji diety – między innymi dzięki naszym długoletnim staraniom został w Polsce wprowadzony urzędowy monitoring bezglutenowej żywności,
- z placówkami służby zdrowia w celu poprawy opieki zdrowotnej nad chorymi na celiakię oraz wspólnie ze środowiskiem naukowym realizujemy różne programy edukacyjne w zakresie celiakii i diety bezglutenowej – między innymi projekt oceny stanu odżywienia osób chorych na celiakię,
- z producentami żywności bezglutenowej, mobilizując ich do uruchamiania produkcji nowych wyrobów bezglutenowych.
Do ważniejszych działań edukacyjnych Stowarzyszenia zaliczają się:
- Akademia Zdrowia Celiaka
- Warsztaty Nauki Życia z Dietą Bezglutenową
- Akademia Kulinarna Celiaka
- Akademia Zdrowia Małego Celiaka
- Kolorowa Kuchnia Bezglutenowa
Wśród działań integracyjnych warto wymienić chociażby:
- Bezglutenowy Dzień Dziecka
- Bezglutenowe Mikołajki
oraz wspólne spotkania świąteczne.
Akademia Zdrowia Celiaka to adresowane do wszystkich chorych oraz rodziców dzieci chorych coroczne spotkania ze specjalistami w zakresie celiakii i diety bezglutenowej. Impreza ma miejsce na przełomie września i października, a obejmuje:
- wykłady specjalistów z zakresu celiakii, diety bezglutenowej i żywności,
- spotkania z producentami bezglutenowej żywności, którym towarzyszy degustacja i prezentacja bezglutenowej żywności,
- forum, w trakcie którego uczestnicy mogą zadawać pytania prelegentom.
Ta odbywająca się systematycznie impreza nastawiona jest głównie na aktualizowanie wiedzy chorych na celiakię, z zakresu choroby (w tym również chorób współistniejących z celiakią), diety bezglutenowej i żywności. Patrząc z punktu widzenia chorego stanowi ona niezbędne uzupełnienie jego wiedzy. Jedynym warunkiem udziału w imprezie jest wysłanie formularza zgłoszeniowego. Szczegółowe informacje odnośnie akademii wraz ze wzorem formularza można znaleźć na stronie www.dietabezglutenowa.pl.
Warsztaty Nauki Życia z Dietą Bezglutenową to odbywające się od kilkunastu lat i adresowane do chorych oraz rodziców dzieci chorych praktyczne warsztaty z zakresu przygotowywania bezglutenowych potraw oraz wypieków. Warsztaty prowadzone są przez praktyków, którzy są autorami wielu przepisów kulinarnych dla osób na diecie bezglutenowej.
Osoby uczestniczące w warsztatach oprócz praktycznej nauki z przyrządzania potraw i wypieków mogą zasięgnąć informacji nt. rynku bezglutenowej żywności oraz innych wskazówek dotyczących diety bezglutenowej, w tym indywidualnych porad dietetycznych.
Na warsztaty oraz indywidualne konsultacje obowiązują zapisy. Szczegółowe informacje można znaleźć na facebooku Stowarzyszenia.
Akademia Kulinarna Celiaka to odbywające się od kilku lat zaawansowane warsztaty kulinarne, które uczą przygotowywania wyszukanych potraw w bezglutenowej wersji. Warsztaty odbywają się w małych grupach i prowadzone są przez mistrzów kulinarnych - szefów kuchni najlepszych restauracji. W trakcie warsztatów każdy z uczestników samodzielnie (pod okiem mistrza kulinarnego) przygotowuje każdą potrawę od początku do samego końca.
Warsztaty otwarte są dla wszystkich osób wymagających stosowania diety bezglutenowej, a w przypadku dzieci i młodzieży - dla ich rodziców i opiekunów. Na zajęcia obowiązują zapisy - szczegółowe informacje można znaleźć na facebooku Stowarzyszenia.
Akademia Zdrowia Małego Celiaka to odbywające się od kilku lat – w okresie wakacji oraz w dni wolne od nauki szkolnej – specjalne zajęcia o tematyce celiakii i diety bezglutenowej adresowane do dzieci i młodzieży. W czasie zajęć, które mają zwykle formę zabawy uczestnicy dowiadują się:
- co to jest celiakia i jak się ją leczy oraz co się dzieje, gdy nie przestrzegamy diety bezglutenowej,
- co to jest gluten i dlaczego gluten dodawany jest do produktów spożywczych,
- jak rozpoznać produkty dozwolone, ryzykowne i zabronione w diecie bezglutenowej.
Na zajęcia obowiązują zapisy - szczegółowe informacje można znaleźć na facebooku Stowarzyszenia.
Kolorowa Kuchnia Bezglutenowa to odbywające się od kilku lat – w okresie wakacji oraz w dni wolne od nauki szkolnej – warsztaty kulinarne adresowane do dzieci i młodzieży. W ramach warsztatów uczestnicy w formie zabawy uczą się przygotowywania bezglutenowych posiłków. Dzięki warsztatom dzieci i młodzież zdobywają doświadczenie w pracach kuchennych oraz uczą się samodzielnie przygotowywać ulubione potrawy i wypieki, np. pizzę, gofry, ciasta i ciastka.
Bezglutenowy Dzień Dziecka i Bezglutenowe Mikołajki - to imprezy dla dzieci gwarantująca im dobrą zabawę w gronie rówieśników oraz bezglutenowy poczęstunek i upominki.
W celu zapoznania się ze szczegółowymi informacjami o działalności Stowarzyszenia zapraszamy na stronę internetową na Facebooka Stowarzyszenia www.facebook.com/przekreslonyklos/
- Obszar działalności:Zdrowie
- Obszar działania:cała Polska
- KRS:0000345184
- Konto:94 1020 1462 0000 7302 0205 1225
- Adres:ul. Łokietka 6, 85-200 Bydgoszcz
- WWW:dietabezglutenowa.pl
- E-mail:biuro@dietabezglutenowa.pl
- Telefon:602 623 218
Wesprzyj organizację pożytku publicznego „Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos”” dzieląc się swoim podatkiem. Pamiętaj, że przekazanie 1,5% PIT na wybrany przez Ciebie cel pozostaje bez wpływu na Twoje rozliczenie z urzędem skarbowym i nie pomniejsza należnego zwrotu nadpłaty. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat najważniejszych elementów z których się składa rozliczenie PIT 2023 takich jak PIT 11, PIT 37, PIT 28 lub ulga na dziecko - zachęcamy do zapoznania się z treściami na stronach naszego serwisu.
Formularze PIT
Pomoc
O firmie
Wynagrodzenie
Przychody
Popularne ulgi
Pomoc Techniczna
- 534 30 50 40
- pn-pt 9:00 – 12:00
- pomoc@pitax.pl
Krajowa Informacja Skarbowa
- 22 330 0 330
- pn-pt 8:00 – 18:00